Cukiernicy

Babeczki jogurtowe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI

 6 SZTUK
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki jogurtu (truskawkowego lub naturalnego)
  • 1 szklanka mąki pszennej (144 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g roztopionego masła
  • opcjonalnie - odrobina barwnika różowego w żelu lub 1 op. budyniu truskawkowego (w miejsce 2 łyżek mąki pszennej)

 

 

 

PRZYGOTOWANIE

  • Jajka i jogurt ogrzać do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Jajko ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą i białą masę. Dodać jogurt, roztopione masło, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz odrobinę barwnika w żelu jeśli używamy.
  • Delikatnie wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników na jednolitą masę lub krótko zmiksować mikserem na minimalnych obrotach.
  • Wyłożyć do 6 foremek i piec przez 20 - 22 minuty. Polukrować gdy są jeszcze ciepłe (z poniższego przepisu wystarczy 1/4 ilości lukru). Na surowe ciasto można położyć po 2 maliny.

WSKAZÓWKI

Lukier na białku:

  • 1 białko jaja + 1 szklanka cukru pudru

Do miseczki włożyć składniki i wymieszać. Przykryć i odstawić na 12 godzin w temp. pokojowej. Można skrócić czas oczekiwania jeśli jest taka konieczność, lukier też wyjdzie, ale do dekoracji pierniczków lepiej nastawić wcześniej.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl