Cukiernicy

Brownie z malinami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI

  • 200 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady lekko gorzkiej (lub gorzkiej)
  • 3 jajka
  • 250 g cukru
  • 140 g mąki
  • mała szczypta soli
  • ok. 200 g malin

 

 

 

PRZYGOTOWANIE

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować małą prostokątną foremkę o wymiarach 21 cm x 28 cm (lub innej o takiej samej powierzchni np. 24 x 24 cm), natłuścić ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Masło włożyć do rondelka i na minimalnym ogniu roztopić. Dodać obydwie czekolady połamane na kosteczki (2 kosteczki zachować do starcia, na wierzch ciasta) i cały czas mieszając roztopić, odstawić z ognia.
  • W oddzielnej misce rozmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę.
  • Dodać mąkę oraz sól i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wierzch posypać startą na drobnej tarce odłożoną czekoladą.
  • Ułożyć maliny delikatnie wciskając je w ciasto.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut, aż ciasto delikatnie urośnie. Po upieczeniu i ostudzeniu pokroić na małe kawałeczki i udekorować świeżymi malinami. Można podawać z bitą śmietaną.


Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl